Rubriky
Herbář

Agastache

lat: Agastache foeniculum, eng: Anise Hyssop, také: Anýz Yzop

Tahle rostlinka pro mě byla letos jedno z největších překvapení, zejména proto, že netuším, kde se na zahrádce vzala 😉 Jak říkala moje permakulturní mentorka Katka “Jo ty si nevedeš zahradní deník jo? Hmmm…”. No tak teď už vedu, ale tahle asi zůstane záhadou. Je to Agastache Anýzová, voňavá, jedlá, hluchavkovitá rostlina původem ze Severní Ameriky. Indiáni ji pojmenovali “obdivuhodná”. Myslím, že to sedí 💚

Letos se na zahradě urodilo hodně čmeláků a tahle rostlina jim koncem léta poskytla spoustu nektaru. Agastache je téměř neodolatelná pro opylovače všeho druhu, jak můžete vidět na EcoBeneficial.

Před odkvetením jsem pár květů a listů natrhal a usušil na čaj. Listy se dají jíst i jen tak, ale pro konzumaci bude lepší je natrhat do salátu, protože mají podobně drhnoucí strukturu jako máta. Zbylé květy nechám čmelákům a divokým včelám a doufám, že dozrají do semen.

Protože mimo jiné i podporuje zdravé pocení, spojovali ji indiáni se saunovým rituálem a já se nemůžu dočkat, až to také vyzkouším. K dalším účinkům připisovaným agastache, patří snižování horečky a zlepšováníní chuti k jídlu.

Známe tři druhy téhle rostliny:

  • agastache anýzová, lat: Agastache foeniculum, eng: Anise Hyssop, také: Anýz Yzop
    • o ní je tento článek
  • agastache mexická, lat: Agastache mexicana, také: Mexická Máta
  • agastache svraskalá, lat: Agastache rugosa, eng: Korean Mint, také: korejská máta
    • tento druh je jediný z východní asie
    • používá se v čínském lékařství
  • a od nich vyšlechtěnou řadu kultivarů jako Golden Jubilee

Informace jsem čerpal z knížek o permakultuře i z dalších webů, třeba tady:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *