Rubriky
Herbář

Ptačinec žabinec

Žabinec je jedním z nejoblíbenějších jedlých plevelů. Tak oblíbených, že je to skoro klišé mezi jedlými plevely… Roste téměř všude, chutná po hrášku a jak se ho jednou naučíte poznávat vidíte ho všude, kam se podíváte.

lat: Stellaria media, eng: Common chickweed

Před časem mě zaujalo, že jsem ho dostal jako dekorační přílohu k jídlu v restauraci. Evidentně už je u nás pěstovaný i jako microgreens.

Permakultura vždy hledá benefiční propojení mezi prvky designu. Žabinec je vhodný jako krmení pro slepice i další suchozemské živočichy. Jeho úzkostlivé likvidování (klasicky například trávníkovým postřikem na dvouděložné rostliny) je příkladem zbytečného vynakládání energie a segregace užitečného prvku.

Pokud bychom ho ale chtěli zkrmovat v akvaponii, měli bychom zpozornět. Obsahuje látku saponin, rozpustnou ve vodě, která snižuje její povrchové napětí. Tato látka je ve větším množství toxická zejména právě pro ryby. Hledal jsem konkrétní škodlivé množství, kolik žabince už je moc, a našel jsem. Například pro tilápie bylo zjištěno, že už 20% podíl žabince v potravě způsobuje redukci jejich růstu (tento článek však připisuje negativní vliv kyselině šťavelové, nikoli saponinům). Rybu saponiny (není jasné, zda rozpuštěné ve vodě, nebo zkonzumované) podle všeho oblbnou až paralyzují. Toho údajně v dávných dobách využívaly lovecké kmeny tím, že nasypali větší množství žabince do jezírka či potoka a paralyzované ryby pak prostě jen sesbírali na hladině.

Podle opatrných textů, vyskytujících se po těch internetech, bychom žabinec neměli jíst na kila, abychom se nepo… Neměl by ale být problém ho přidat k salátu, třeba z mladých lístků lípy, či bršlice, ozdobeného květy denivky, lichořeřišnice, fialky, nebo měsíčku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *